Tekenles voor kinderen samen met dochter Bibi

Bij de start van de tekenles voor kinderen in september 2019 is mijn dochter Bibi met mij gaan samenwerken. Van jongs af aan tekent ze al met veel plezier en heeft ze ook vaak met de teken- of schilderles meegedaan. Haar profielwerkstuk ging over de ontwikkeling van kindertekeningen en ze doet nu de Pabo om juf in het basisonderwijs te worden. We geven dit cursusjaar samen les aan de 11 kinderen van de tekencursus. Net als muziek maken is tekenen een vaardigheid die je met allerlei oefeningen kunt leren. We gebruiken daarvoor oefeningen op muziek en we bouwen de tekenvaardigheden op in de loop van het cursusjaar.

Het begint met tekenen van basisvormen, arceren en met de vorm mee arceren. Vervolgens komt daar schaduw bij en kleurenleer. Als deze basis er is, gaan de kinderen zelf een favoriet dier tekenen in kleur. Daarna gaan we verder met ruimtesuggestie tekenen (3D, perspectief, enz.) en de basis van figuur- en portrettekenen. De kinderen gaan dan nog een realistische tekening maken van een favoriete sporter. Daarna gaan de kinderen met alle opgedane kennis een zelfverzonnen stripverhaal tekenen. Dat begint met een brainstorm en storyboard en eindigt met een afgerond stripverhaal.

In de nieuwe basiscursus tekenen voor kinderen die start in september, zal Bibi de les van mij overnemen. Ze is dan ervaren genoeg en ik vind het heel mooi dat ze dit kan gaan doen.