Maria en een nieuwe vastenkalender

Afgelopen winter heb ik naar aanleiding van het boek Maria door Arnold Huijgen een beeldonderzoek gedaan naar Maria, de moeder van Jezus. Na dit onderzoek heb ik een powerpoint lezing gemaakt met de titel: Over HOOP met Maria. Op zondag 21 mei 2023 heb ik om 10.30 uur in de pastorie van de H. Joannes de Dooperkerk in Pijnacker een lezing gegeven over deze zoektocht.

Lezing over HOOP met Maria op 21 mei

Iedereen heeft tijdens de Coronajaren wel ergens troost in gezocht: puzzelen, wandelen, films kijken, enz. De Paus en ook veel katholieke geestelijken vonden troost bij Maria, door voor haar te bidden. Voor mij begon daar de zoektocht naar Maria, ik vind haar troostrijk, maar bepaalde beeldvorming zit mij al jaren dwars. Ik ging op zoek: Wie was Maria eigenlijk, wie heeft haar afgebeeld in de kunst en hoe is zij afgebeeld? Ik lag ermee overhoop, maar de conclusie is dat het ook gaat over HOOP! Inspiratiebron voor deze lezing waren, naast het boek, deze twee initiatieven:
– De brochure ‘Zij heeft een verhaal’: https://www.unkv.online/synode
– De podcast ‘Dolle Maria’s’: https://dollemarias.nl/

De presentatie geef ik graag nogmaals in de omgeving Pijnacker voor belangstellenden.

Vele jaren heb ik een gratis vastenkalender online gezet, dit jaar heb ik er weer eens een gemaakt. Je kunt deze gratis downloaden en vrij gebruiken en verspreiden. Gelovig, katholiek, of niks: Zelfinzicht en zelfdiscipline helpt je verder. Dus na het carnaval vieren of feesten ook eens ruimte maken om de vastentijd te omarmen. Het vasten gaat wat mij betreft niet meer alleen zoals vroeger, waarin het om minder eten ging en geld delen met arme mensen. Het is vooral werken aan jezelf en je slechte gewoontes of in ieder geval aardiger zijn voor anderen of voor jezelf. Iets wat jouw gedrag voor jou en anderen echt verbetert. Wat dat is, weten jij en/of je familie en vrienden het beste! Het doel kan dus elk jaar anders zijn. De vastentijd valt altijd in maart (roert zijn staart) en april (doet wat hij wil) en helpt zo ook om nog geduldig te blijven, ondanks regen en storm, voordat de zomer echt gaat beginnen. Tot bezinning komen om daarna uit te kijken naar nieuw leven, een nieuw begin.