Kunst doet leven

Kunst Doet Leven is een terugkerend evenement waarbij via kunst geld wordt opgehaald voor een goed doel. Een maand lang (1 t/m 22 maart 2020) exposeerden meer dan 100 beroeps- en amateurkunstenaars in het DUNAatelier in Katwijk. Aan deze tentoonstelling heb ik ook meegedaan door een ingelijste risoprint van WK handballer Danique Snelder te schenken. Het goede doel was Alzheimer Nederland

Helaas heb ik van dichtbij meegemaakt hoeveel impact dementie kan hebben. Mijn moeder heeft dit zo’n vijf jaar gehad, ze praatte steeds minder, overzag dagelijkse handelingen niet meer en uiteindelijk is ze overleden. Vooral voor mijn vader was het zorgen voor mijn moeder zwaar en emotioneel, je bent jaren samen en langzaamaan verlies je de vrouw die je liefhebt. Dementie is helaas niet altijd te voorkomen, maar ik vind het wel belangrijk dat de zorg voor mensen met dementie beter wordt in Nederland. Ook vind ik het belangrijk dat het taboe om ondersteuning te vragen hoe je met dementie om kunt gaan minder groot wordt. Het verrastte mij iedere keer weer hoe emotioneel ik het vond om geen goed en normaal gesprek meer te kunnen voeren met mijn moeder en ik hoor dat ook veel van anderen die voor een dementerende zorgen.

Het kunstwerk is geïnspireerd op de power van het Nederlandse dames handbal team wat in december de finale van het WK Handbal had gewonnen. Omdat Danique Snelder vroeger bij Oliveo Handbal heeft gespeeld, heb ik besloten haar af te beelden. Ze heeft hier jaren voor gewerkt, ik bewonder haar doorzettingsvermogen. Het WK handbal gaf mij afleiding, zodat ik de zorgen rond mijn ouders ivm de dementie van mijn moeder even los kon laten. Het maken van de risoprint was een experiment om twee kleuren samen af te drukken. Bij het tekenen van Danique Snelder merkte ik hoe dynamisch en fysiek de sport is. Deze kracht en dynamiek heb ik geprobeerd over te brengen in deze print. De veiling heeft inmiddels plaatsgevonden, ondanks de lockdown en gelukkig is het werk verkocht. Ik heb nog andere prints beschikbaar, mocht u daar belangstelling voor hebben, dan kunt u contact met mij opnemen.