Kunst doet leven

Kunst Doet Leven is een terugkerend evenement waarbij via kunst geld wordt opgehaald voor een goed doel. Een maand lang (1 t/m 22 maart 2020) exposeren meer dan 100 beroeps- en amateurkunstenaars in het DUNAatelier in Katwijk. Dit jaar doe ik mee en heb ik een ingelijste risoprint van WK handballer Danique Snelder geschonken. Het goede doel van dit jaar is Alzheimer Nederland

Helaas maak ik van dichtbij mee hoeveel impact dementie heeft. Mijn moeder heeft dit nu zo’n vijf jaar en gaat hard achteruit: ze praat steeds minder, overziet dagelijkse handelingen niet meer en zo te leven valt haar zwaar. Wij merken dat goede zorg vinden en regelen lastig is. Vooral voor mijn vader is het zorgen voor mijn moeder zwaar en emotioneel, je bent jaren samen en langzaamaan verlies je de vrouw die je liefhebt. We zijn daarnaast dankbaar dat mijn ouders al zo lang samen zijn, afgelopen jaar waren ze 60 jaar getrouwd. Dementie is helaas niet altijd te voorkomen, maar ik vind het wel belangrijk dat de zorg voor mensen met dementie beter wordt in Nederland. Ook vind ik het belangrijk dat het taboe om ondersteuning te vragen hoe je met dementie om kunt gaan minder groot wordt. Het verrast mij iedere keer weer hoe emotioneel ik het vind om geen goed en normaal gesprek meer te kunnen voeren met mijn moeder en ik hoor dat ook veel van anderen die voor een dementerende zorgen. Door het meedoen met deze actie wens ik dat het makkelijker voor mij wordt om het ziekteproces en alle dynamiek eromheen te accepteren. 

Mijn kunstwerk is samen met 100 andere kunstwerken van 1 t/m 22 maart 2020 te zien in het DUNAatelier in Katwijk. De tentoonstelling is gratis te bezoeken. In dezelfde periode worden de kunstwerken per opbod verkocht. U kunt bieden via de website van Kunst Doet Leven. Mij biedt kunst maken (en bekijken) plezier, troost en afleiding, dat wens ik iedereen die met dementie of andere tegenslagen om moet leren gaan ook toe!

Meer informatie over het DUNAatelier: https://www.schilderenaanzee.nl

Route: