Vrij werk, docent beeldende vorming en website over digitale kunst

Vandaag eindelijk weer eens tijd gemaakt om vrij werk te maken. Ik heb de mogelijkheden van risoprint onderzocht en een tekening gemaakt van Danique Snelder, in actie tijdens het WK Handbal in 2019. Bij Grafisch Atelier Minnigh heb ik een aantal afdrukken gemaakt en deze zijn ook te koop. Mocht je interesse hebben, neem dan contact met mij op.

Sinds dit jaar heb ik een vaste aanstelling bij het Alfrink College in Zoetermeer. Ik werk daar een aantal dagen per week als docent beeldende vorming en CKV. Om jongeren meer te enthousiasmeren voor de kunstvakken ben ik met collega’s nieuwe modules aan het ontwikkelen. Één daarvan is het digitaal vormgeven met het programma TinkerCAD. Het vak beeldende vorming is een mix van de oude bekende vakken tekenen en handvaardigheid, waarbij onderzoekend leren en het gebruik van digitale beeldende middelen worden toegevoegd. Sinds deze zomer ben ik gestart met een website over digitale kunst: www.kunstdigitaal.nl. Met het schrijven over kunst in het digitale tijdperk wil ik jongeren enthousiasmeren voor digitale kunst, de relatie leggen met bestaande kunstgeschiedenis en ze nieuwsgierig maken naar de achterliggende technieken en mechanismen.

CKV is een verplicht vak in de bovenbouw van de middelbare school en staat voor Culturele en Kunstzinnige Vorming. Hieronder vallen de disciplines schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur, film, fotografie, muziek, dans en theater. Het vak bestaat sinds 1998 en heeft zich behoorlijk ontwikkeld. Het doel is om alle leerlingen kennis te laten maken met kunst en cultuur en ze daarover een mening te laten ontwikkelen. Naast dat het een verplicht vak is, telt het voor een deel mee met het examen en ronden de leerlingen het nu ook af met een cijfer. Een nieuwsgierige houding en een open mind ontwikkelen staat centraal wat mij betreft.

Erg leerzaam en mooi om leerlingen te enthousiasmeren voor kunst en ze met creativiteit op weg te helpen in het leven. Een goed en creatief 2020 gewenst!