Workshop favicon ontwerpen

Workshop over het ontwerpen met pixels (=blokjes).

Een favicon is een symbooltje wat je in de www-adresbalk te zien krijgt bij bepaalde websites (zoals de R bij die van mij). Het bestaat meestal uit 32×32 pixels (blokjes). Andere pixelplaatjes zijn: icon, emoticon en bijv. je muisaanwijzer op het beeldscherm. De workshop kan gegeven worden op scholen.

In de workshop leg ik eerst uit hoe een favicon of pixelplaatje ontworpen wordt. De kinderen gaan dan een schetsoefening maken en ik leg iets uit over tekenen en schetsen. Daarna gaan de kinderen zelf een symbool/favicon ontwerpen. Dit gebeurt met de hand op ruitjespapier. Thuis kan de tekening gebruikt worden om met bijvoorbeeld strijkkralen het figuur te maken.

Ook kan het op de computer uitgewerkt worden in een programma. Meer uitleg daarover is hier te vinden:
Uitleg pixelkunst
Maak een eigen ikoon (deze site bevat reclame, bekijk dit even samen met je ouders!).
De tekening kan ook uitgewerkt worden in de programma’s Photoshop en het gratis programma Gimp. Installeer nooit programma’s zonder dat je ouders het weten, het kan computervirussen en spam (=reclame die je niet wilt) bevatten!

In het spel Mario Cart op de DS of Wii is ook een embleem op de auto te maken met je pixeltekening (uitleg hierover is van harte welkom, je kunt hieronder een bericht sturen).

Voorbeelden van pixelkunst:
Susan Kare (ontwerper Apple symbolen)
Eboy
Panc
Drububu
Hello You (spel om Engels te leren gemaakt door Malmberg)

Uitleg icoon
Uitleg icon (pictogram)
Uitleg emoticon
Uitleg favicon

Voor aanvullingen, vragen of ideeën kun je een berichtje achterlaten bij ‘reactie’ hieronder. Deze workshop is beschikbaar voor scholen in omgeving Delft/Den Haag/Rotterdam. Voor meer informatie kunt u contact met Ranja opnemen.

Een kleine foto-impressie van de workshop gegeven op 7 juli 2009 bij de creatieve dag van de Johannesschool:

Gebruik je deze pagina als inspiratie? Laat even een berichtje achter en deel je vragen, problemen, ervaringen en tips!