Propedeuse docentenopleiding

Mijn eerste jaar aan de Willem de Kooning academie (deeltijd docentenopleiding beeldende kunst en vormgeving) is voorbij en ik heb in één keer mijn propedeuse gehaald. Het belang van creatieve vorming is voor mij nog duidelijker geworden: persoonlijk groeien door jezelf te leren uiten, oog-hand coördinatie verbeteren, angsten overwinnen, schoonheid ontdekken in kunst en daardoor in je omgeving, probleemoplossend vermogen ontwikkelen, experimenteren en zijwegen durven inslaan, respect voor jezelf en je medemens ontwikkelen, plezier in kunstgeschiedenis, beeldanalyse en daardoor mediawijsheid ontwikkelen, leren samenwerken, leren presenteren en reflecteren, blijheid en plezier oproepen in jezelf. Ik heb veel geleerd en probeer mij nu met name te verdiepen in de hedendaagse kunst en didactiek.

In Pijnacker-Nootdorp stoppen helaas de subsidies aan culturele instellingen (zie www.cultuurplatformpn.nl). Een gemiste kans in deze tijd en een grote teleurstelling voor mij dat ondanks alle tijd en moeite die ik vrijwillig samen met andere platformleden in het cultuurplatform heb gestoken dit het eerste resultaat is. Met een goede voorzet wordt de bal eerder ingekopt lijkt mij. Er komt nog wel een cultuurvisie en ik hoop van harte dat deze visie toch breed gedragen gaat worden door de gemeenschap ondanks het besluit van de gemeente.

Op www.docentanjabrand.nl zijn mijn ontwikkelingen als docent te volgen. Feedback en tips zijn van harte welkom via het reactieformulier! In september begin ik aan mijn tweede jaar van deze vierjarige deeltijdopleiding. De tekenlessen in Pijnacker blijven doorgaan en ik blijf ook bereikbaar voor freelance opdrachten.

Een fijne zomer gewenst! En voor musea-tips, zie: http://www.docentanjabrand.nl/blog/tentoonstellingen/tips-voor-de-zomervakantie/

ranja_bp_kw4_grens_deconstructivisme_4

Bovenstaande abstracte vlakken heb ik gemaakt aan het einde van het eerste jaar. Ik heb het spanningsveld opgezocht tussen 2d en 3d en onregelmatige vlakken waar toch een evenwicht in is te vinden. Deze voorstelling heb ik o.a. digitaal uitgewerkt en gebruikt om te onderzoeken hoe een lasercutter werkt en om zeefdrukken te maken. Meer werk is te zien op www.docentanjabrand.nl.